Naperőmű - befektetés az élhető jövőbe

Solar Invest

Solar Invest

Tűz, tűz! Tűzveszélyes-e a napelem, és ha igen, miért nem?

2021. május 05. - ASTRASUN

flame-500.jpg

A média szerencsére nem bővelkedik égő napelemes rendszerről szóló hírekben, de egyetlen megelőzhető tűzeset is több, mint elég, emellett az ilyen kirívóan ritka alkalmakról szóló tudósítások is képesek komoly bizalomvesztést okozni a napenergia irányába mind a felhasználók, mind a befektetők felől. De vajon jogos-e a félelem?

Kigyulladhat, mert elektromos, és éghet, mert éghető

Alapvetésként leszögezhetjük, hogy MINDEN elektromos berendezés lehet tűzveszély potenciális forrása, a konyhai kisgépektől az ipari berendezésekig. Ez alól a napelemes rendszerek sem kivételek, legyenek azok háztartási méretűek vagy naperőmű részei. Emellett a napelemek nem tűzállóak, így egy bármilyen eredetű tűz helyrehozhatatlan károkat fog okozni a panelekben. Ha egy napelem kigyulladt vagy jelentős tűzhatás érte, egészen biztosan cserélni kell. Tegyük azonban hozzá rögtön: a napelemes rendszerekre egyáltalán nem jellemző a tűzveszély! Az ilyen tűzesetek hátterében túlnyomó többségben elkerülhető emberi mulasztás áll.

Mulasztások és rossz döntések a háttérben

Egy angol tanulmány – amit a BRE National Solar Centre végzett – 80 napelemtüzet vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a tűzkár általában rossz tervezésre, hibás telepítésre, hanyag üzemben tartásra, illetve bevizsgálatlan, rossz minőségű termékek használatára vezethető vissza. A karbantartás első lépése éppen ezért az ASTRASUN részéről mindig az, hogy felmérjük ezeknek a mulasztásoknak, rossz döntéseknek a meglétét.

Rés a pajzson: a légrés

Alapvetően kétféle napelemtűzről beszélhetünk: ha a tűzforrás a rendszeren belül található, illetve ha a tűzforrás kívülről támadja a rendszert. Előbbihez leggyakrabban egy elektromos ív keletkezése vezet. Nagyon lebutítva, elektromos ív akkor keletkezik, amikor a levegő ionizált molekulái képesek vezetni egy légrésen keresztül a villamos energiát – az ilyen elektromos ívek váltóárammal működő rendszerekben kevésbé alakulnak ki, mert a feszültségingadozás nem kedvez nekik. A napelempanelen belül azonban egyenáram folyik: a feszültség állandó, az ív ezáltal fenn tud maradni. Ha pedig elég erős, már képes megolvasztani, illetve lángra gyújtani a körülötte lévő alkatrészeket.

Légrés hiányában azonban ezek az elektromos ívek, kisülések egyáltalán nem tudnak létrejönni! A csatlakozók légmentes, tökéletesen szigetelt, a korrodálódást és szennyeződést kizáró bekötése a rendszerbe pedig nem boszorkányság, hanem szimplán profizmus kérdése. Egy minőségi alapanyagokból álló, szakszerűen telepített napelemes rendszer garantáltan nem fog lángra kapni elektromos kisülés miatt.

Amikor a tűz kívülről támad

Lássuk a másik lehetőséget, amikor a tűz kívülről „támad”: ilyenkor lehet bármilyen minőségi, jól karbantartott napelemes rendszere az embernek, a tűz terjedésében éghető anyagként részt fog venni. Egy naperőműben például nagyon is életszerű, hogy a szomszédos telken zajló parlagégetés során a kiszáradt fűre átterjed a láng, és ez lobbantja lángra a napelempaneleket. (Ezért is tartjuk fontosnak az aljnövényzet folyamatos kurtítását, amit legeltetésssel látunk el saját napelemparkjainkban – így a fűnek esélye sincs olyan magasra nőni, hogy kiszáradva komolyabb lángokat eredményezzen.) Azt talán mondani se kell, hogy a tetőtérben a napelemektől függetlenül is keletkezhet terjedésre képes elektromos tűz.

179104709_758995531481028_1005142117029998776_n.jpg

Biztonsági kameránk felvételén jól látszik, milyen szép "angol gyepet" prezentáltak birkáink

Az ASTRASUN naperőmű üzemeltetőként és karbantartóként vállalja a tűzesetek megelőzésére szolgáló felmérést, kockázatelemzést, valamint a lehetséges kockázati tényezők felszámolását. Saját naperőműveinkben, valamint az általuk telepített napelemes rendszerekben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne legyen „rés a pajzson” a tűz számára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://solarinvest.blog.hu/api/trackback/id/tr8516522856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása