Naperőmű - befektetés az élhető jövőbe

Solar Invest

Solar Invest

Naperőmű a magtár tetején (Berzence)

Tetőre a naperőművel! Olcsó, gyors, hatékony.

2020. december 04. - ASTRASUN

A tágas mezőgazdasági csarnokok tulajdonosai talán nincsenek vele tisztában, de a napsütés nem csak a földeken tudja érlelni a gazdaság terményeit, hanem az épületek tetejét is bőven termő farmmá változtatja.

A csarnokszerű mezőgazdasági épületek – magtárak, istállók, baromfineveldék, takarmánytárolók, terményraktárak – teteje ugyanis ideális esetben kiváló terepe egy költséghatékony napelemparknak. (Érdekes módon az ipari épületek, raktárak, üzemek tulajdonosaiban hamarabb merül fel a tető-naperőmű létesítésének ötlete.)

Amennyiben a tájolás megfelelő, és a tetőszerkezet is elég erős, tereprendezés és komolyabb állványzat nélkül telepítenek ide a szakemberek naperőművet. Szerencsés esetben a tető hasznosítható mérete akkora, hogy a naperőmű nemcsak a gazdaság energiaigényét fedezi, hanem a villamosáram hálózatba termelésével és értékesítésével bevételt is hoz a konyhára – mivel a napelemek szorosan egymás mellé kerülhetnek, jóval kisebb alapterületen elfér akár egy fél megawattos projekt is. Egy berzencei magtár például 600 kW-os teljesítményű naperőművet hord a tetején! Csak a tereprendezésen, a cölöpözésen és a tartószerkezeten – ugyancsak egy fél megawattos napelemes erőmű kivitelezési költségeit figyelembe véve – legalább 15 millió Ft-ot lehet spórolni.

A büdzsét ugyancsak csökkenti, hogy nem szükséges sem plusz biztonsági rendszert, sem kerítést kiépíteni, hiszen a tetőre telepítés már éppen elegendő védelemmel szolgál a naperőmű számára.

Összességében a mezőgazdaság befektetést fontolgató szereplőinek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy új funkciót adjanak tárolóépületeiknek, és nyomott áron egy naperőmű boldog tulajdonosai legyenek.

 

A 2020. szeptemberben készült videóban dr. Keresztes Attila, az Astrasun igazgatója mutat rá a csarnokokban rejlő lehetőségekre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://solarinvest.blog.hu/api/trackback/id/tr116304192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.12.08. 03:14:14

Persze, persze, jó és zöld dolog a gazda részéről, és milyen jó hogy a szárítás költségeit megspórolja. De... gondoljuk végig, ha mindenki ezt fogja csinálni és a szaldó elszámolás szerint a nagy fogyasztók nem fizetnek, - pedig a hálózatot használják - akkor ki fogja kifizetni az elosztói hálózat amortizációját? Sajnos ezzel azok farkát verik a csalánba akik kicsik vagy nem akarnak napelemet, vagy éppen az elosztói hálózatot üzemeltetik. De szerencsére lukasztják már a rostát - ha lassan is - az angyalok, és előbb utóbb a piac / szabályzás is reagálni fog : ugyanis ez hosszútávon nem fenntartható. ( a szabályzás most változott éves elszámolás helyett havi ad-vesz elszámolásra, és ez csak a kezdet. Erről is jó lenne hallani!
süti beállítások módosítása